header2011

Historik

Jag började som 18-åring att samla på böcker. Jag ville bygga upp en boksamling och bilda mig. I min iver att få många böcker snabbt så började jag köpa böcker på annons och på auktioner. Min första bokaffär gjordes när jag köpt 100 böcker på annons ute i Jordbro. Bilen full. Hem och sortera. Det blev 60 böcker över som jag inte ville ha. Jag åkte tunnelbana med min kärra till Tidevarvet där Birgitta Djurö behandlade mig bra och köpte av mina böcker. Jag fick bra betalt och sedan skickade hon mig till Aspingtons Antikvariat där jag blev välbehandlad igen av Mats Aspington med mor, som också gav mig bra betalt.

Med pengar på fickan och en rejält blodad tand satte mitt äventyr igång som skulle bli mitt yrkesval i framtiden.

Jag sålde under många år böcker på Stockholms antikvariat. Det var en hård skola. Jag köpte böcker på auktioner, hemma hos folk och på loppisar och på antikvariat. Mitt intresse stegrades i takt med att kunskapen om denna mystiska bokvärld ökade. Jag var vad vi kallar en "runner", en som förmerar värdet på böcker genom sin kunskap om bokens värde och på vilken plats den betalas bäst.

Jag jobbade halvtid på Arlanda som lastare och jagade böcker den andra tiden. Studier på Stockholms universitet i fyra år. Jag läste humanioraämnen därför att jag vid det här laget visste vad jag ville bli när jag blev stor. Jag ville bli en antikvariatsbokhandlare med ett alldeles eget antikvariat. Jag var förtrollad av mystiken och kufiskheten i branschen.

Förtrollad måste man vara om man startar sitt första antikvariat på Långholmsgatan i Hornstull. En plats som på den tiden kallades "knivsöder". Alla fallgropar och lärdomspengar fanns och slösades där. Det var en fantastisk tid. Jag öppnade mitt lilla antikvariat (där Mickes skivor nu ligger)en morgon. Det stod två kunder i kö. Den första var naturligtvis Bengt Sehlin på Erato antikvariat. Alltid på plats när det vädras fynd.

mickes skivor

Som nämnt fantastiskt, men också oerhört lärorikt. Det var nu som grunden som "runner" skulle omsättas i praktik. Det var något annat att stå bakom disken. Antikvariatet fungerade bra, både ekonomiskt och marknadsföringsmässigt. Hornstull visade sig vara en genomfarts ort för pendlare från och till Söder. Jag hade många besökare från första stund.

Fyra år senare var jag mogen för att flytta närmare Slussen. Trogen Söder hittade jag en lokal på S:t Paulsgatan 15. En stor och härlig lokal med fyra skyltfönster. Där etablerades butiken definitivt i Stockholm och låg där i nästan femton år.

Det man minns oss för brukar vara den kunniga personalen och de fina skyltarna. Jag älskar att skylta om efter stängningsdags på lördagen, med färska böcker. Böckerna får ligga över helgen och locka till köp. Den måndag då jag kommer åter och det är en liten kö eller små ihopvikta lappar som berättar om en bok som ska läggas undan, ja då är det roligt att vara bokhandlare. Roligast är nog den morgonen då jag hade skyltat upp hela fönstret med Evert Taubes böcker i förstaupplagor. På lappen stod det "lägg undan hela skylten, kommer på EM".

Väldigt roliga och ännu mera lärorika år. Som bokhandlare så blir man aldrig fullärd, vilket är en daglig utmaning.

För sex år sedan så flyttade jag på grund av mina små barn till Strängnäs med hela antikvariatet. Pappa hade pendlat färdigt för ett tag. Halva omsättningen rök all världens väg och nystart med ett internetantikvariat i vackra Strängnäs. Saknade snabbt pulsen på Söder, kamrater och kunder. Pojkarna har dock haft en närvarande far vilket jag känner mig glad över.

I skrivandes stund så har jag skrivit kontrakt på en liten lokal på Östgötagatan 20. Tillbaka från exilen och tillbaka på Söder igen. Nu börjar en ny period i mitt liv som jag ser mycket fram emot.

Söder igen. Det gör mig glad. En liten butik nedanför Mosebacke som ska vara som en godisbutik för allt tryckt materiel från de senaste 500 åren.

Peter Bodén.

hundorat stockholm_2011_entre_1

template joomla